In het centrum van de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum staat een grote smeltoven, waar zand, kalk en soda samensmelten tot een hete glasmassa. Een bijzonder proces om eens van dichtbij mee te maken.
De glasblazer neemt een flinke druppel glas uit de oven met zijn blaaspijp. Met wat nat papier in zijn handen vormt hij dit gloeiend hete klompje. Hij bewerkt het geduldig, stap voor stap en kleur voor kleur, tot hij tevreden is. Dan tikt hij het van de blaaspijp en brengt het naar de koeloven. Kom zelf ook kijken hoe dit interessante proces in zijn werk gaat.doven
Leerdam wordt ook wel glasstad genoemd. Dat komt door dhr. P.M. Cochius, vroeger directeur van de Leerdamse Glasfabriek. Hij wilde betaalbaar en goed ontworpen glaswerk op de markt brengen, in plaats van karakterloze stukken. En dat is gelukt! In de Glasblazerij wordt nog elke dag prachtig glas gemaakt. Kom het bekijken in het voormalige woonhuis van directeur Cochius, op de plek waar nu het Nationaal Glasmuseum is.
Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam leent zich ook goed voor een familiedag en workshop. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.