Ruienwandeling

Ruienwandeling




Het Antwerpse riool ruikt zoals je dat van een riool verwacht: muf en vies. "Na tien minuten ruik je er niets meer van", belooft onze gids. Terwijl zij in haar rubberen pak uitleg geeft, krijgen de zes groepsleden hún beschermende kleding aan. Tijdens een ruienwandeling wil je niet vallen.

Afdalen in het riool

Met een kleine zaklantaarn in onze handen dalen we af het riool in. Het is er koud en de klamme en muffe atmosfeer slaat op je adem. De geur is overweldigend. De gids had gelijk: na enkele minuten ben je gewend aan de rioollucht en loop je vrolijk door. Hoewel... zo gemakkelijk loopt het niet, want je moet voortdurend opletten dat je niet in een waterstroompje stapt.

De geschiedenis van het Antwerpse ruien heeft dezelfde fasen doorgemaakt als de stadsgrachten in veel andere steden. Door de stad liepen meerdere grachten, voornamelijk bedoeld voor transport van goederen. Aan de Suikerrui, waar de Ruienwandeling vandaag begint, werd bijvoorbeeld suiker aangevoerd via de kanalen. De ruien werden tegelijkertijd ook gebruikt als riool en zodoende werden ze viezer en viezer. Toen dit leidde tot epidemieën en enorme stank, besloot de stad in 1823 de ruien te overwelven. Antwerpse burgers werden beloond om het stuk rui bij hun huis zelf te overwelven. De kosten kwamen voor eenderde op rekening van de huiseigenaar, voor eenderde op die van zijn achterbuurman en voor een derde op de rekening van de gemeente. Alleen rijke mensen overwelfden toen 'hun stuk'. Pas toen de gemeente gratis bouwgrond beloofde aan mensen die een stuk rui overwelfde, werden alle riolen van Antwerpen afgesloten.

Bovengronds

Na anderhalf uur heeft de groep twee kilometer onder de grond gelopen en van alles geleerd over de Antwerpse Ruien – bijvoorbeeld dat overtollig water snel via spuigaten weggevoerd kan worden: vandaar onze uitdrukking 'de spuigaten uitlopen'. Aan het eind van de wandeling trekt iedereen zijn beschermende kleren weer uit om precies dezelfde route nogmaals te lopen, maar dit keer bovengronds. Sluit de tocht af met een heerlijk bolleke.

Ruienwandeling in Antwerpen leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje, familiedag en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek www.ruien.be

Foto: De Ruien © Andreas Vanhauweart
Foto: De Ruien © Andreas Vanhauweart
Foto: De Ruien © Stefan Dewickere
Foto: De Ruien © Stefan Dewickere
Foto: De Ruien © Stefan Dewickere
Foto: De Ruien © Stefan Dewickere
Foto: De Ruien © Gianni Aerts
Foto: De Ruien © Gianni Aerts