Internationaal Klompenmuseum

Culturele klompen in Internationaal Klompenmuseum




Wie aan Nederland denkt, denkt aan klompen. De houten schoen is het symbool voor het vlakke kikkerlandje, maar komt oorspronkelijk uit Frankrijk en niet uit Nederland. In het Internationaal Klompenmuseum in Eelde ontdek je alles over de klomp. Tijdens welke gelegenheden ze worden gedragen, welke houtbewerkingstechnieken worden gebruikt en welke symbolische betekenis klompen kunnen hebben. Het museum herbergt de belangrijkste en een van de grootste collectie klompen ter wereld. Bekijk meer dan 3.000 paar klompen en ook de machines waarmee ze gemaakt zijn.

Maak de Klompenronde en laat je verrassen door een uitgebreide tentoonstelling over houten schoeisel wereldwijd en vergelijk klompen uit verschillende landen, zoals Frankrijk en Denemarken, maar ook uit andere werelddelen. Het is soms verbazingwekkend om te zien op welk schoeisel er gelopen werd. Leer alles over de geschiedenis van de klomp en de ontwikkeling van de eerste schoenen met houten zolen.

Ontdek klompen uit de hele wereld!

Geschiedenis Klompenmuseum

De broers Eiso en Egbert Wietzes, de laatste klompenmakers in Eelde, waren naast klompenmakers ook klompenverzamelaars. Hun internationale collectie van ongeveer zeshonderd paar is de basis geweest voor het museum. De collectie wordt nog steeds aangevuld met giften en aankopen en bestaat nu uit klompen uit zo'n veertig landen. De Stichting Klompenmuseum Gebr. Wietzes heeft de collectie na het overlijden van de gebroeders Wietzes, uitgebreid met de collectie van de heer H.P. Bongers uit Enschede, leraar aan een technische school. Zijn verzameling bestond uit klompen en uniek klompenmakers gereedschap uit: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Naast de duizenden klompen ligt er ook een schat aan boeken, kranten, artikelen en foto's over klompen in het museum.

Internationaal Klompenmuseum in Eelde leent zich ook goed voor een schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor volwassenen.

 Bezoek klompenmuseum.nl

Foto: Internationaal Klompenmuseum.
Foto: Internationaal Klompenmuseum.
Foto: Internationaal Klompenmuseum.
Foto: Internationaal Klompenmuseum.
Foto: Internationaal Klompenmuseum.
Foto: Internationaal Klompenmuseum.