Museum Schokland vertelt het spannende verhaal van 10.000 jaar strijd tegen en met het water op Schokland. Land en water wonnen het om en om van elkaar, met wisselende invloed van de mens hierop, tot een klein eiland overbleef. Deze strijd tegen het water is ook vandaag de dag heel actueel. Zeker als je de verbijsterende geschiedenis volgt van de laatste bewoners van het eiland: de Schokkers.
4000 jaar oude voetstappen
De geschiedenis van Schokland begint in de laatste ijstijd, toen hier jagers-verzamelaars woonden op de terpen. Maar ook holenberen en zelfs hippo's! Een groot geraamte en enorme schedels en botten geven een kijkje in die tijd. Eén van de pronkstukken van het museum zijn een paar in rivierklei geconserveerde prehistorische menselijke voetafdrukken van circa 4000 jaar oud! In 1984 werden deze voetstappen bij Schokland gevonden en ze behoren tot de oudsten van West-Europa. Er zit ook een afdruk van kindervoetjes bij. Bijzonder!Begin en einde van een eiland
Schokland was ooit onderdeel van een groot veenmoeras. In de vroege middeleeuwen groeven mensen hier slootjes om de natte grond te ontwateren voor landbouw. Daardoor daalde de bodem, terwijl de zee steeg. Tot vanaf 1450 alleen een eiland overbleef in de woeste Zuiderzee. En de bijzondere geschiedenis begon van de Schokkers, die een heel eigen cultuur en dialect ontwikkelden. Hun cultuur ging verloren toen het eiland door overstromingen niet meer bewoonbaar was. De zeebodem werd ingepolderd en het eiland kwam droog te liggen, als onderdeel van de Noordoostpolder.
Wat achterbleef was een grote archeologische en geologische rijkdom die de geschiedenis van Schokland schetsen. En waardoor Schokland sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
Trieste sporen in het landschap
Ook buiten het museum is van alles te ontdekken! Zoals het historische kerkje, overgebleven van de kleine gemeenschap die ooit op de terp woonde. Daarnaast liggen twee stenen waterkelders, gebouwd om regenwater op te vangen toen het grondwater te ziltig werd om te drinken. Volg ook het grintpad naar een piepkleine terp met één houten gebouwtje naast een gerestaureerde waterput. Nee, dit is geen schuurtje, maar de reconstructie van een woning. Wat ontzettend klein en armoedig!
Voor de kids
Kinderen kunnen aan de slag als archeoloog, een paalworm (verwoester van de houten zeeweringen van Schokland) van heel dichtbij zien en in de speciale zandbak hun eigen landschap bouwen. Pas op dat je het land niet te laag maakt, want dan overstroomt het! Buiten staan leuke speeltoestellen, kun je spelen met water en wie weet vind je mooie steentjes in het zand.
Museum Schokland is uiteraard ook open voor schoolreisjes, groepsreizen en rondleidingen. De bijzondere sfeer maakt het voormalige eiland zeer geschikt voor een trouw- of verjaardagsfeest. Vraag ook naar de mogelijkheden voor teamuitjes of vergaderen. Een bezoek aan Museum Schokland is geschikt voor het hele gezin: kinderen, volwassenen en ouderen.