Het was een strijd zo fel en bloedig, dat de Slag bij Overloon nooit vergeten mag worden. Na de heftige gevechten tussen de geallieerden en de Duitsers in de herfst van 1944 stond er, nog voor de wederopbouw van het dorp zelf, een museum. Sta stil bij de Tweede Wereldoorlog, het verzet, D-Day en de bevrijding in Oorlogsmuseum Overloon.
'Oorlog hoort in een museum', is het motto van het grootste oorlogsmuseum van Nederland. Oorlogsmuseum Overloon is een monument voor de Slag om Overloon, die in de herfst van 1944 woedde. Na Operatie Market Garden stuitten de bevrijders bij het Brabantse dorpje op flinke tegenstand. De Duitse bezetters hadden zich voor het dorp ingegraven om de opmars te stoppen. Op 12 oktober brak de hel los. Er vlogen 40.000 granaten richting de Duitsers en Overloon werd totaal verwoest. In de bossen tussen Overloon en Venray kleurde het water van de Molenbeek rood van bloed. Honderden militairen lieten het leven in gevecht om de vrijheid.
Te zien in het museum
Oorlogsmuseum Overloon laat met de vaste tentoonstelling zien hoe het zover heeft kunnen komen dat meer dan vijftig miljoen mensen stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is niet alleen aandacht voor de bevrijding en de Slag om Overloon, maar ook voor het 'gewone' leven tijdens de oorlog. Het verzet, de vervolging, maar ook D-Day en Operatie Market Garden: het verhaal van de oorlog ontwikkelt zich aan de hand van de 3rd Division. Dit Britse leger streed als enige mee in alle grote veldslagen en vocht tien maanden lang voor de bevrijding van Europa.
Vliegtuigwrak en codeermachine
Bekijk in het museum het wrak van een gecrashte Lancaster NN775 bommenwerper uit 1945, bestaande uit meer dan tweeduizend losse wrakstukjes. Het in elkaar gepuzzelde vliegtuig ligt op een schans, waardoor het goed te zien is voor bezoekers. Nergens anders ter wereld vind je een vliegtuig op deze manier tentoongesteld. Ook is in het museum één van de weinige overgebleven Enigma codeermachines te zien, in de vaste keldertentoonstelling 'Kantelpunt Europa'.
Wat zou jij doen?
In de permanente tentoonstelling 'Nederland in de Tweede Wereldoorlog' nemen acht mensen je mee terug naar hun leven in de oorlog. Een leven vol verzet, verlies en soms 'gewoon' de dag proberen door te komen. Een leven vol moeilijke keuzes, elke dag weer. Wat zou jij doen? In de tentoonstelling komen bezoekers voor zware dilemma's te staan en kunnen ze zelf aangeven welke keuzes ze zouden maken.
Voer- vaar- en vliegtuigen
Oorlogsmuseum Overloon is gigantisch en heeft meer dan honderd voer-, vaar-, en vliegtuigen. Daar ben je met een dag niet uitgekeken. En dat is maar goed ook, want dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, daar mag iedereen gerust vaker bij stilstaan.
Oorlogsmuseum Overloon in Overloon leent zich ook goed voor een schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.