De mannen en vrouwen van de Nederlandse marine maken heel wat mee. Onder en boven water beschermen ze de wereldzeeën. Het Marinemuseum Den Helder vertelt al hun spannende verhalen in interessante exposities over vroeger, leuke speurtochten en theatervoorstellingen. En wist je dat je hier zelf aan boord mag stappen van een onderzeeër of een oorlogsschip?
Aan boord van een onderzeeër
Eén van de meest spectaculaire dingen in het Marinemuseum: de onderzeeboot Tonijn. Die ligt hier met zijn ruim één miljoen kilo op het droge. Bezoekers gluren graag even binnen in dit imposante schip, waar 67 mensen opgepropt samenleefden. Ook gaaf: kijk naar buiten door de periscoop! Wil je weten hoe het is om in een onderzeeër te leven? Vraag dan de oud-bemanningsleden aan boord het uniform van het lijf. Tonijn is de enige onderzeeboot in Nederland die nog toegankelijk is voor publiek.Brughuis De Ruyter
Ook het brughuis van oorlogsschip De Ruyter is te bezoeken, met daarbovenop een metershoge radarbol. Dit is een bol met daarin een krachtige 3D-radar die honderd dingen tegelijk kan traceren, tot op wel vierhonderd kilometer afstand. De radar draait twintig keer per minuut; in de bol voel je welke windkracht dit veroorzaakt. Maar er liggen nog meer museumschepen voor anker. Wat dacht je van Ramschip Schorpioen en mijnenveger Ambraham Crijnsen.
Zelf aan het werk op de werf
Steek net als de werfwerkers de handen uit de mouwen! In de geschutmakerij staat de permanente en interactieve tentoonstelling Schip en Werf. Kinderen en ouders mogen hier zelf lading hijsen, klinken, lassen of een boordkanon bemannen. Neem ook een kijkje in de zaal Werfwerk is mensenwerk. Hier beleef je zelf het werk en het leven van de werkers op de marinewerf in de negentiende en twintigste eeuw.
Marinemuseum in Den Helder leent zich ook goed voor een kinderfeestje en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.