Het Kasteel van Breda speelde een grote rol in de geschiedenis van de stad. Zo hadden de Spanjaarden in 1590 de stad in handen en legerden ze in het kasteel. Door een list met een turfschip wist prins Maurits de stad te heroveren. Ver daarvoor woonde de Hollandse edelman Jan II van Polanen in de burcht, die deel uit maakte van het verdedigingswerk van de stad. Zijn kleindochter Johanna van Polanen trouwde met Engelbrecht I van Nassau en het huis Oranje-Nassau werd geboren. Ieder jaar viert Breda nog de Nassaudag om de aanwezigheid van de Nassaus te vieren.
Het Kasteel van Breda huisvest sinds 1828 de Koninklijke Militaire Academie en is dus niet vrij toegankelijk. Wil je toch een glimp opvangen van het kasteel met zijn historische waarde? Boek dan (bijna) iedere zaterdag een van Gilde Baronie. Wandel door een onderaardse gang en luister ondertussen naar de verhalen van de gids.
Op sommige bijzondere dagen, zoals de Dag van het Kasteel en Open Monumentendag, opent het kasteel ook zijn deuren voor publiek.